Voor elk product de juiste kunststof

Bij kunststof spuitgieten wordt gebruikgemaakt van thermoplastische kunststoffen, zoals ABS, TPV of PP. Bekijk hier een overzicht met de voornaamste kunststoffen en hun meest gangbare eigenschappen. Iedere kunststof is in talrijke varianten leverbaar, zodat de gewenste kwaliteit in de meeste gevallen volledig kan worden gerealiseerd.

  PS (polystyrene)
  Het glasheldere polystyrene is hard en stijf en beschikt over een hoogglanzend oppervlak. Het is gemakkelijk te verwerken in speelgoed, (wegwerp)verpakkingen en meer.

  HIPS (high impact polystyrene)
  Verpakkingen worden in veel gevallen gemaakt van high impact polystyrene. Dit materiaal is taaier en minder helder dan PS, maar het is zeer slag- en stootvast.

  PMMA (polymethyl methacrylate)
  Polymethyl methacrylate wordt veel gebruikt in de verlichtingsbranche en industrie. Het materiaal is zeer transparant, krasvast, sterk en bestand tegen diverse weersinvloeden.

  ASA (acrylonitrile styrene acrylate)
  Deze slag- en krasvaste en weersbestendige kunststof wordt vooral gebruikt voor buitenpanelen in de automotive, tuinmeubelen, behuizingen voor elektrische apparatuur en koffers.

  ABS (acrylonitrile butadiene styrene)
  U kent deze kunststof vast en zeker, want Lego wordt ervan gemaakt. ABS is maatvast, hard en krasvast, maar kan minder goed tegen weersinvloeden.

  PC (polycarbonate)
  Van het bijna onbreekbare polycarbonate worden onder meer behuizingen voor mobiele telefoons, autolichten en badgehouders gemaakt. Het heeft goede elektrische eigenschappen en is temperatuurbestendig.

  PPO (polyphenylene oxide)
  Polyphenylene oxide is vorm- en maatvast en taai én het kan gesteriliseerd worden. Deze kunststof is gemakkelijk te verwerken in onder meer elektrische apparatuur.

  PE (polyethylene)
  Polyethylene – onder te verdelen in LDPE en LLDPE – is onder te verdelen in LDPE, LLDPE en LDPE – is terug te vinden onder meer doppen en kratten. Het is taai, waterafstotend en is zeer geschikt voor levensmiddelencontact.

  PA (polyamide)
  Polyamide wordt onder meer gebruikt voor kinderwagenonderdelen en de Burgaclip. Deze kunststof is slijtagebestendig en heeft een uitstekende slagvastheid.

  POM (polyoxymethylene)
  Deze kunststof is zeer hard en stijf en is slijtvast. De gunstige elastische eigenschappen en lage wrijvingscoëfficiënt maken POM geschikt voor gebruik in onder meer lagers en tandwielen.

  PBT (polybutylene terephthalate)
  De kunststof PBT kent vele toepassingen en wordt onder meer gebruikt in connectors, toetsenborden en kleine technische onderdelen voor de auto-industrie. PBT is dan ook zeer stijf en maatvast en heeft een goede chemische bestendigheid.

  PSU (polysulfone)
  Omdat polysulfone heel hard, sterk en temperatuurbestendig is (van -100 tot +170 graden Celsius) wordt deze kunststof vaak toegepast in onder meer koffiezetapparaten en medisch-technische producten.

  PPS (polyphenylene sulfide)
  Omdat PPS heel maatvast is, bestand tegen temperaturen tot 240 graden Celsius en bijna geen thermische veroudering laat zien, wordt het veel gebruikt in koplampen en pompbehuizingen voor de olie- en drillindustrie.

  SBS/SEBS (styrene butadiene styrene of styrene ethylene butylene styrene)
  Deze kunststof – een goedkoper alternatief voor TPV – kan in uiteenlopende hardheden worden geproduceerd en wordt toegepast in onder meer tandenborstels, caps en afdekkapjes.

  TPV (thermoplastic vulcanizates)
  Omdat deze kunststof zeer goede buiteneigenschappen heeft en goed chemisch bestendig is, wordt hij vaak gebruikt in bijvoorbeeld raamseals, air ducts en antislipdoppen.

  TPEE (thermoplastic polyester elastomer)
  TPEE is zeer slijtvast, slagvast en taai en is een goed alternatief voor TPU. Skibindingen worden vaak van deze kunststof gemaakt.

  TPU (thermoplastic polyurethane)
  Deze slijtvaste, taaie en zeer goed chemisch bestande kunststof wordt met name toegepast in oormerken voor dieren.